Savjeti kod kupovine automobila

Ako odlučite kupiti rabljeni auto umjesto novog, vjerojatno ćete proći jeftinije, ali je zato bitno provjeriti je li on ispravan kako ne biste na njegove svakodnevne popravke morali izdvajati veće količine novaca. Rabljeni automobili sa sobom uvijek noseodređeni rizik, međutim pomoću naših savjeta možete izbjeći one očite kvarove na njima.

Lako uočljive i prepoznatljive znakove koji vam uvelike mogu pomoći u procjeni pri kupnji rabljenog auta donosimo u nastavku.

1. Uočite lako vidljiva oštećenja i popravke

Postoji mnogo lako uočljivih znakova na automobilu koji će vam puno reći o njegovu prijašnjem i sadašnjem stanju. Primjerice, obratite pažnju na obloge na sjedalima,volanu i mjenjaču. Ako su deformirani i istrošeni, lako možete zaključiti da je automobilom prijeđeno mnogo kilometara. Puno vam može reći i limarija automobila. Provjerite gornja poravnanja pragova vrata. Naime, ako je auto zadobio udarac s neke strane, vrata se vjerojatno neće podudarati, odnosno bit će nakošena.

Savjetujemo radije kupiti auto s originalnom bojom umjesto svježe lakiranog jer nova boja može dobro sakriti pravo stanje vozila. Svježa boja u pravilu znači da je automobil sudjelovao u sudaru ili da ima problem s korozijom. Ako stakla nemaju tvorničke oznake, to također često ukazuje na sudare.

2. Provjerite prijeđeni iznos kilometara

Činjenica je da postoji povezanost broja prijeđenih kilometara rabljenog automobila i cijene koja će za njega biti ostvarena. S obzirom na to da je podatak o broju prijeđenih kilometara još uvijek jedan od najznačajnijih kriterija prema kojima se određuje cijena rabljenog automobila, neki prodavači smatraju kako će vraćanjem kilometraženajbolje sačuvati svoj novac. Upravo je vraćanje podataka o kilometraži najčešća prijevara kod kupoprodaje rabljenih automobila.

Kako biste se od toga zaštitili, od prodavatelja zatražite potvrdu o stanju brojača kilometara na prethodnim tehničkim pregledima koju izdaju Stanice za tehnički pregled za 25 kuna. Ako kupujete noviji automobil, zatražite i servisnu knjižicu vozila jer u njoj piše na koliko kilometara se radio servis.

3. Provjerite rad motora

Kontrola motora je iznimno važna, ali i poprilično jednostavna jer podrazumijeva da on u praznom hodu radi bez vibracija. Ako pak vibrira, ne prima gas ravnomjerno te iz ispušne cijevi izlazi plavičast dim, najbolje je da ga ipak pregleda automehaničar.

Neka vas nikako ne zavara svježe oprani motor jer time prodavatelj može prikriti propuštanje ulja.

4. Izaberite probnu vožnju

Probna vožnja pri kupnji rabljenog automobila je definitivno obavezna. Provozajte autonajmanje 20 minuta jer ćete tako sigurno provjeriti kako funkcioniraju papučice gasa i kočnice, hvata li spojka bez trzaja, drži li volan smjer na ravnome te reagiraju li sve kočnice ravnomjerno. Drugim riječima, tako ćete zasigurno provjeriti ”diše li automobil pravilno”. Primjerice, ako se automobil prilikom kočenja zanosi, to znači da su popravci na njemu nužni.

5. Provjerite je li sve u redu s papirima

Ako nakon svega odlučite kupiti rabljeni automobil, posljednji korak prije same kupovine predstavlja provjera papira. Prije kupnje svakako provjerite dokumente automobila te je li s njima sve u redu. Kako ne bi bilo komplikacije, provjerite glasi li auto na vlasnika. Savjetujemo da u slučaju odluke za kupovinu automobila, dokumentaciju odnesete u MUP kako biste sigurno provjerili imovinu.

Uz pravilan i pravovremeni pregled vozila prije njegove kupovine, može uštedjeti mnogo novaca i živaca. Neka vas ne zavaraju svježe oprani motor, blještavilo unutar vozila ili nerealno niska cijena. Sve su to mali trikovi kojima se prodavači služe kada žele povoljno prodati neispravan auto. Ako se odlučite za kupovinu rabljenog auta, ali i dalje niste sigurni je li on ispravan, zatražite odlazak u servis gdje će vam stručnjak na temelju kompletnog pregleda utvrditi stanje vozila, dok u policijskoj upravi možete provjeriti je li vozilo ukradeno.

 

izvor: www.24sata.hr